Longziekte COPD verhoogt ook kans op beroertes
ROTTERDAM, 14 OKTOBER 2015 - Mensen met de chronische longziekte COPD hebben 20% meer kans op het krijgen van een herseninfarct of een hersenbloeding, dan gezonde mensen. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek onder ruim dertienduizend Rotterdammers. De resultaten van dit onderzoek worden deze maand gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift voor longartsen (het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine) door arts-onderzoeker Marileen Portegies en collega’s van het Erasmus MC in Rotterdam.
Het onderzoek was een onderdeel van de langlopende ‘Rotterdam-studie’, een bevolkingsonderzoek in de Rotterdamse wijk Ommoord naar de risicofactoren voor onder andere hart- en vaatziekten en neurologische aandoeningen. Voor dit specifieke onderdeel werden 13.115 Rotterdammers gevolgd die nog niet eerder een beroerte hadden doorgemaakt.
Rokers
Tussen 1990 en 2012 kregen 1250 deelnemers een beroerte. In ongeveer 85% van de gevallen betrof dit een infarct, bij de rest een hersenbloeding. De kans op een beroerte bleek 20% groter voor mensen met COPD dan voor mensen zonder deze chronische longaandoening. Zeker de helft van dat extra risico werd verklaard doordat de COPD-ers vaker roken dan mensen zonder COPD.
Longaanvallen
Het meeste risico op een beroerte liepen mensen die een zogenoemde exacerbatie of ‘longaanval’ kregen. Wanneer mensen voor zo’n ernstige aanval van benauwdheid in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, nam hun risico op een beroerte met ruim een factor zes toe.
Bewustwording
‘Een belangrijke les die je uit dit onderzoek kunt leren, is dat COPD bijna nooit alleen komt’, zegt onderzoeker Portegies. ‘Dit komt grotendeels doordat veel mensen met COPD roken, wat een belangrijke risicofactor is voor beroertes en andere aandoeningen. Daarnaast zullen longartsen bij deze groep zeker de bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten in de gaten moeten houden, zoals bloeddruk, cholesterol en diabetes type 2.’
Nadere informatie:
Chronic Obstructive Pulmonary Disease and the Risk of Stroke: the Rotterdam Study. Marileen Portegies et al., American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine
DOI 10.1164/rccm.201505-0962OC
m.portegies@erasmusmc.nl <m.portegies@erasmusmc.nl>
Dit persbericht wordt uitgegeven door het Nederlands Respiratoir Samenwerkingsverband, NRS: https://www.nrs-science.nl