Home > News > Minidarmpjes voorspellen werkzaamheid medicijne...

Minidarmpjes voorspellen werkzaamheid medicijnen bij patiënt met Cystic Fibrosis

General November 2015

Korte informatiefilm: minidarmpjes voorspellen werkzaamheid medicijnen bij patiënt met Cystic Fibrosis

De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting, het UMC Utrecht en de stichting Hubrecht Organoid Technology maakten een korte informatiefilm over de 15-jarige CF-patiënt Madelief Meijering. Haar longfunctie steeg van 70 naar 100 procent, nadat ze nieuwe medicijnen kreeg. ‘Op mijn minidarmpje hebben ze de stof getest die in het nieuwe medicijn zit en het werkte. Daarom slik ik nu deze medicijnen’, zegt Madelief.  Minidarmpjes (organoïden) zijn opgekweekte stamcellen van een patiënt, waarop in het laboratorium kan worden onderzocht of hij of zij op bepaalde stoffen reageert.
Bekijk de korte film hier

Minidarmpjes (organoïds)
Het UMC Utrecht en het Hubrecht Instituut hebben  een nieuwe technologie ontwikkeld om minidarmpjes (organoïden) te kweken en hiermee CF te bestuderen. Hierdoor kan in het laboratorium worden onderzocht hoe goed een patiënt op (combinaties van) nieuwe medicijnen reageert. Met minidarmpjes kan zo voorspeld worden of medicijnen een positief effect gaan opleveren bij de desbetreffende patiënt.

Cystic Fibrosis
Mensen met Cystic Fibrosis (CF, taaislijmziekte) hebben taai slijm in hun lichaam en met name de longen, alvleesklier en lever gaan daardoor steeds slechter functioneren. CF is niet te genezen, de gemiddelde levensverwachting van CF-patiënten is 40 jaar. In Nederland hebben 1.530 mensen CF.

Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting
De Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS, www.ncfs.nl) zet zich in voor een langer en beter leven van mensen met CF. De NCFS behartigt de belangen van mensen met CF, maakt lotgenotencontact mogelijk en geeft informatie over CF. De NCFS initieert, financiert en coördineert wetenschappelijk onderzoek en zet projecten op om de zorg voor mensen met CF te verbeteren.

UMC Utrecht
UMC Utrecht (www.umcutrecht.nl) is een van de grootste publieke gezondheidszorginstellingen in Nederland en heeft de ambitie om een internationaal leidend wetenschappelijk instituut te zijn op het gebied van patiëntenzorg, onderwijs en (bio)medisch onderzoek. Bij het UMC Utrecht werken 11.000 medewerkers aan het voorkómen van ziekte, aan verbetering van de gezondheidszorg, worden nieuwe behandelingsmethoden ontwikkeld en worden bestaande methoden verbeterd; dit allemaal met patiëntveiligheid en kwaliteit als basisprincipes.

Hubrecht Organoid Technology
De stichting Hubrecht Organoid Technology (HUB, www.hub4organoids.eu), opgericht door het Hubrecht Instituut (KNAW) en het UMC Utrecht, is verantwoordelijk voor de toepassing van de organoïdentechnologie bij het ontwikkelen van nieuwe medicijnen en het ontwikkelen van tests om te zien welke medicijnen tegen bijvoorbeeld CF weken en bij wie.